De werkwijze van Veilig Buitengebied Breda is vergelijkbaar met de aanpak van Buurtpreventie Breda. Maar de criminaliteit in het buitengebied, zoals drugscriminaliteit vraagt om een andere kijk op het probleem. De ligging van onder andere agrarische bedrijven en schuren in het buitengebied is erg aantrekkelijk voor criminelen. Doordat buren op grote afstand liggen en eventuele vrijgekomen drugsgeuren snel vervliegen.
De problemen alleen aanpakken lukt niet, daarom gaan gemeente, ondernemers, bewoners, politie en andere lokale partijen, zoals ZLTO, samen aan de slag om de veiligheid in het buitengebied te vergroten. Hierbij gaan wij uit van de deskundigheid van bewoners en ondernemers/agrariërs. Jullie weten als geen ander wat er leeft en speelt in jullie buurt, maar weten ook waar oplossingen liggen. De gemeente faciliteert en ondersteunt hier graag bij.
Thema’s
Het buitengebied is bijzonder geschrikt om in rust te wonen en ondernemen. En dat denken criminelen ook, door de uitgestrektheid kunnen ze ongezien te werk gaan. Waardoor de toename van criminele activiteiten ervoor zorgt dat de veiligheid in het buitengebied steeds meer onder druk komt te staan. Denk aan diefstal van landbouwmachines waar agrariërs mee te maken kunnen krijgen.
Ook zien we steeds vaker hennepkwekerijen en drugslaboratoria in afgelegen schuren of stallen. En in veel gevallen met (gedwongen) medewerking van de eigenaar. Maar de problemen zijn niet enkel voor ondernemers, bewoners kunnen hier ook mee in aanraking komen. Er wordt namelijk ook steeds vaker ook chemisch afval en drugsafval gedumpt in buitengebieden.
Ook weten digitale criminelen vaker slachtoffers te maken. Veel agrarische bedrijven worden digitaal aangestuurd, maar zijn zich niet bewust van de gevaren van slechte digitale beveiliging. Maar dit geldt ook voor bewoners, zij worden ook steeds vaker slachtoffer door bijvoorbeeld phishing. Waarbij criminelen proberen om inloggegevens te achterhalen.