Politie, Handhaving Breda en de wethouder Wijkveiligheid gingen via een livestream op YouTube met elkaar en de kijkers in gesprek tijdens het buurtpreventie live-event. Het ging onder meer over de veranderende rol tussen buurtpreventie, gemeente en politie.
Het is en blijft belangrijk dat we incidenten melden, bij de politie of bij de handhaving. ”Anders weten we het gewoon niet”, zegt Frederiek Schouwenaar van de politie. Ze voegt toe dat er niet op elke melding actie ondernomen kan worden, maar dat zonder de meldingen politie en handhaving niet weten wat er in de stad speelt. “Dat neemt niet weg dat je 112 moet bellen als er nood is of als je politie nu nodig hebt”. Hetzelfde geldt natuurlijk voor handhaving. Als je weet dat je die nodig hebt in plaats van de politie, dan kun je bellen met 14 076.
“We zijn afhankelijk van meldingen en moeten die dus ook krijgen, want we kunnen niet 24/7 op elke hoek van de straat staan”, zegt Robert Segers van Handhaving. “Maar we kunnen niet op elke melding tot actie overgaan. Een voorbeeld is oud en nieuw. Dan krijgen we gemiddeld tussen de 3000 en 4000 meldingen binnen over vuurwerkoverlast. Het duurt even voordat een boa er is en vaak is de overlast al weg als wij aankomen. Maar we maken van alle meldingen wel een analyse. Zo kunnen we gericht naar de plekken gaan waar de meeste meldingen vandaan komen. Het is dus belangrijk dat bewoners melden, want anders weten wij het niet.”
Handhaving komt meer in actie!
Veel mensen hebben nog een oud beeld van de handhaver, als de traditionele stadswacht, maar dat is niet meer zo. Naast traditionele zaken, zoals de aanpak van parkeeroverlast en het gebruik van scanauto’s, zijn er meer specialismen. Handhaving heeft bijvoorbeeld een ondermijningsteam, cameratoezicht, jeugdboa’s, wijkboa’s en een incidententeam.
“Op jaarbasis werken de boa’s ruim 15.000 meldingen af die van alle burgers, bezoekers of bedrijven in Breda komen. Dat kan heel divers zijn, van personen met verward gedrag tot overlast van dak- en thuislozen, maar we zijn ook actief op het water. Het is dus een compleet ander vak dan het oude beeld wat mensen nog hebben”, voegt Robert hieraan toe.
Hoe komen we in contact met handhaving?
De boa’s werken van 7.00u tot 23.00u en in het weekend ook ‘s nachts. Na 17.00 uur kan je de boa’s ook bereiken via het telefoonnummer van de gemeente 14 076, je wordt dan doorgeschakeld naar de meldkamer van handhaving. Meldingen kunnen natuurlijk ook gemaakt worden via de BuitenBeter app of via www.breda.nl/melden.