Corona zorgt voor toename cybercriminaliteit

Publicatiedatum: 
15 april 2020
Thuiswerkers moeten extra alert zijn op cybercriminaliteit


Nu Nederland massaal thuiswerkt, neemt de afhankelijkheid van digitale middelen verder toe. Dit biedt kansen, maar brengt ook risico’s met zich mee. Ook cybercriminelen spelen hier namelijk slim op in.

Cyberexperts waarschuwen voor een explosieve toename van phishing-aanvallen rond het coronavirus. De mails lijken van ziekenhuizen of overheidsinstanties te komen en zouden zogezegd extra informatie of nieuwe richtlijnen over het coronavirus bevatten.

De cybercriminelen doen zich voor als organisaties zoals de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), overheidsdiensten of ziekenhuizen en sturen mails over het coronavirus rond. In die e-mailberichten staan links naar bestanden met veiligheidsmaatregelen. Wie op zo’n link klikt haalt malware binnen of kan worden opgelicht. 

De cybercriminelen doen aan zogenaamde social engineering: ze doen zich voor als bekende organisaties zoals het RIVM of een ziekenhuis, doorgaans betrouwbare bronnen met betrekking tot het coronavirus. De oplichters trekken de aandacht met onderwerpregels zoals ‘Nieuwe veiligheidsmaatregelen tegen coronavirus’. Het doel is om nietsvermoedende ontvangers achteloos op malafide links of bestanden te doen klikken. 

Link naar bestand

De e-mail somt bijvoorbeeld ziektesymptomen op en linkt door naar een bestand met veiligheidsmaatregelen die de verspreiding van het coronavirus zouden tegengaan. De cybercriminelen verstoppen malafide software achter onschuldige ogende .pdf, .mp4 of .doc- bestanden. Zo is een misstap snel gemaakt. 

Emoties van de ontvanger

De fraudeurs spelen in op de emoties van de ontvanger. Ze proberen het doelwit bang te maken en er zo voor te zorgen dat men op de link klikt of een bijlage opent. Dat soort phishing tactieken komt steeds meer voor en is heel effectief. Ook via WhatsApp of in sms-berichten worden berichten met frauduleuze links verstuurd. Cybercriminelen spelen graag in op actuele gebeurtenissen, zoals de feestdagen, belastingtijd en nu ook het coronavirus.