De politie noemt buurtapp-groepen de extra ogen en oren in de wijk. Wanneer bewoners iets verdachts zien, bellen ze eerst 112. Daarna zet diegene een beschrijving van de verdachte situatie in de buurtapp en vermeldt hij of zij dat 112 is gebeld. Dus: 112 gebeld = in de buurtapp gemeld! De politie benadrukt nooit zelf achter een verdachte aan te gaan, dat kan gevaarlijk zijn. Om succesvol gebruik te kunnen maken van een buurtapp-groep is een aantal spelregels opgesteld.
De buurtapp spelregels
- Bel bij een verdachte situatie eerst 112 (beschrijf aan de politie de daderkenmerken).
- App jouw buurtapp-groep om te laten weten dat je 112 hebt gebeld en vermeld wat je gezien hebt.
- Als je meer of nieuwe informatie hebt, zoals een vluchtroute of aanvulling op het signalement, bel je opnieuw 112.
- App nooit terug in de appgroep.
- Speel geen eigen rechter en overtreed geen regels/wetten.
- Gebruik de buurtapp alleen waarvoor deze bedoeld is en niet voor privé berichten.
- Wanneer je toch liever over het verloop van de situatie wil communiceren, doe dit dan bijvoorbeeld via een ‘extra’ appgroep, de mail of een besloten Facebookgroep.
Gebruik de buurtapp dus alleen nadat 112 is gebeld en waarbij directe alertheid van medebewoners noodzakelijk is. We vragen je om niet onnodig te reageren op meldingen, ook niet uit beleefdheid. Hiermee wordt het aantal berichten in de groep beperkt en blijft de attentiewaarde gewaarborgd. Gebruik dus een 2e WhatsApp groep (of een dergelijk media) voor andere buurtzaken die je graag met je buren wilt delen. Dit kunnen veiligheidszaken zijn, die geen 112 en geen directe alertheid van je buren vereisen.