Digitale criminaliteit, oftewel cybercrime, speelt een steeds grotere rol in onze samenleving. Misschien ben je hier al eerder mee in aanraking gekomen. Denk bijvoorbeeld aan phishing, een vorm van cybercriminaliteit waarbij je bijvoorbeeld een sms van de belastingdienst ontvangt, omdat je zogenaamd nog €549 moet betalen. Of heb je wel eens een spoofing telefoontje van de bank gehad? Waarin ze vertellen dat jouw spaargeld risico loopt.
In Breda worden steeds meer mensen slachtoffer van cybercrime. Het opsporen van cybercriminelen is een grote uitdaging voor de politie, dit komt doordat criminelen zich anoniem kunnen voordoen op het internet en zij wereldwijd kunnen opereren. We moeten dus voorkomen dat we slachtoffer worden van cybercrime en juist preventief te werk gaan!
Over cybercrime weten bewoners nog niet zo veel en als we dan slachtoffer hiervan worden, schamen we ons. Bij vragen weten bewoners vaak niet waar ze terecht kunnen. Daarom hebben wij sinds 2019 in Breda het project ‘cyber ambassadeurs’ om bewoners meer te betrekken bij digitale veiligheid.
Hoe werkt het?
Cybercrime professionals Peter Lahousse en Jonathan van Eerd leren jou over cybercrime en hoe je deze kennis kan verspreiden. Zo kunnen de ambassadeurs bijvoorbeeld de nieuwe kennis over cybercrime bij hun buren bijbrengen. Op deze manier willen wij samen cybercrime bespreekbaar maken en kunnen bewoners zichzelf beschermen tegen de gevaren van cybercrime.
Aanmelden
Word jij enthousiast van het thema cybercrime en wil jij een stapje extra zetten voor je buurt? Meld je dan aan als cyber ambassadeur.
Wil je je aanmelden voor de volgende training? Schrijf je alvast in via de aanmeldknop, dan wordt je op de hoogte gehouden.
Aanmelden
Benieuwd naar hoe andere ambassadeurs je voorgingen? Bekijk de video en laat je inspireren.