Wapen je tegen cybercrime - Wees Alert!

Digitale criminaliteit, ofwel cybercrime, is de snelst groeiende vorm van criminaliteit op dit moment. Steeds meer mensen worden slachtoffer van bijvoorbeeld phishing, ransomware of internetoplichting. Niet alleen komt het vaak voor, maar ook kan de schade zeer groot zijn.

Een goed voorbeeld hiervan is vriend-in-nood fraude ofwel hulpvraagfraude. Bij hulpvraagfraude doet een oplichter zich voor als een bekende en vragen zij via bijvoorbeeld Whatsapp om hulp. De ‘bekende’ heeft dan vaak een nieuw nummer en probeert geld afhandig te maken door een betaalverzoek te sturen. In het bericht staat dan vaak dat de bekende in problemen of grote nood is en het geld direct nodig heeft. Hierdoor zijn mensen geneigd om het geld aan ‘deze bekende’ toch maar snel over te maken. Vertrouw zo’n bericht dus niet!

Er zijn talloze voorbeelden van cybercrime en het aantal slachtoffers neemt sterk toe. Buurtpreventie Breda zet zich in om in Breda digitaal weerbaarder te maken. Dit doen we door lokaal in te zetten op bewustwording en door het bieden van oplossingen. Door jouw digitale leven goed te beschermen, voorkom jij dat je ook slachtoffer wordt van deze groeiende vormen van criminaliteit.

Wat kun je doen?

  • Handel nooit te gehaast. Verifieer met wie je te maken hebt, voordat je tot een (digitale) handeling overgaat.
  • Gebruik lange wachtwoorden of wachtwoordzinnen en gebruik overal andere wachtwoorden.
  • Installeer altijd de software updates van je apparaat.
  • Stel Tweestapsverificatie in.
  • Klik nooit zomaar op linkjes en bijlagen.

Meer leren over cybercrime? Doorloop onze gratis e-learning.

Maak de cybercrime challenge 

Ben je zelf slachtoffer geworden van cybercrime?

  • Als je geld overgemaakt hebt, neem dan zo snel mogelijk contact op met je bank.
  • Voor specifiek advies voor jouw situatie vind je meer informatie op www.hackhelpdesk.nl 

Zelf bijdragen als cyber-vrijwilliger?

Wil je meer leren over cybercrime? En deze kennis met anderen delen?
Dan kun je je bij ons aanmelden als Digitaal Ambassadeur. Je wordt dan opgeleid tot vrijwilliger en doet mee met de aanpak tegen cybercrime.

Meer informatie? Neem contact met ons op.